Jak pečovat o předměty z lehaného skla

Sklo je obecně velmi odolný materiál, a to i chemicky, je proto nejvíce používáno pro laboratorní i potravinářské účely.

Je totiž tzv. „food safe“ neboli bezpečné pro styk s potravinami. A fusingové sklo není výjimkou.

Vůči působení většiny chemických látek je naprosto inertní, a pokud není na povrch skla aplikován motiv nevhodnými barvami, je naprosto ideální pro stolování a servírování.

V mé tvorbě žádné barvy na povrchu skla nepoužívám, ačkoli bych klidně mohla, protože existují samozřejmě speciální sklářské barvy, které jsou pro styk s potravinami vhodné a bezpečné. Raději ale při tvorbě designu využívám přirozeného zabarvení původního materiálu, a pokud aplikuji na povrch nějaký barevný design, tak zase jen v podobě skleněných drtí a střípků, případně v luxusnějším provedení maluji pravým zlatem a platinou, které jsou neškodné a na nádobí či nápojovém skle běžné a historicky ověřené.

Pokud jde o údržbu, zaprášené sklo stačí otřít jemným hadříkem či prachovkou. Doporučuji ruční mytí, ačkoli mám osobně vyzkoušeno, že ani občasné mytí v myčce lehanému sklu neublíží. Přece jen se se ale jedná o umělecké kousky a příliš časté vystavení agresivním mycím prostředkům v myčce by jim nemuselo prospět. Po umytí je dobré sklo ihned osušit utěrkou, jinak by na něm mohly zůstat stopy, zvláště pokud máte tvrdou vodu. Ideální je na závěr sklo doleštit utěrkou z mikrovlákna.

Do mikrovlnné trouby však lehané sklo nepoužívejte, tam hrozí prasknutí.

Zakládám si na tom, že mé fusingové skleněné doplňky jsou užitné, jsou tedy určeny k používání pro každý všední i nevšední den a při správné péči Vám vydrží v celé své kráse mnoho a mnoho let.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *